Os irmáns Ríos, segunda xeración á fronte do establecemento Restaurante Ríos do Freixo, en Serra de Outes
En 1973 María Ester e Domingo abriron un pequeno bar fronte ao porto do Freixo, en Outes. puxeron en pé un proxecto que respondía as necesidades do momento, no que se podían tomar viños e saborosas tapas. Nese ambiente creceron Domingo e Fernando, que sempre mostraron interese por todo o mundo da gastronomía.
No 2009, Fernando e o seu irmán Domingo asumiron a substitución xeracional. A pretensión era ofrecer unha boa selección de viños, mariscos e algunhas racións máis elaboradas. O éxito acompañou a proposta. Desde o principio tivo uns clientes fieis que, coas súas opinións, motiváronlles a dar un salto: abrir un restaurante de cociña tradicional galega, forte en produtos da ría, pero tamén con pratos máis elaborados a partir de receitas propias.
No 2013 o soño fíxose realidade. Un ano despois chegaban os recoñecementos. Ríos converteuse nunha das boas casas de comidas que teñen o peixe e os mariscos como aceno de distinción. Os mariscos de tempada -en especial, as recoiro á prancha, pero tamén ameixas e percebes-, o rodaballo da ría -á prancha, á galega ou ao forno, con pataca cocida e verdura-, o arroz de centola -prepárano coa centola desmenuzada-, o arroz con carabineiros, a costeleta de tenreira cachena ou a pa de cordeiro lechal (de Aranda de Douro) convertéronse nos faros que aluman os segredos dunha cociña que se basea no produto de calidade cunha preparación no seu punto.
O segundo punto forte do restaurante son as sobremesas caseiras, que inclúen desde un excelente coulant de Araguany con sorbete de mandarina ata unhas filloas recheas de crema, unha créme brullée de froita de paixón, unha mousse de chocolate biskelia, xeado de mazá asada e toffe ou unhas canas do Carballiño (o molde) con crema pasteleira feita polo equipo de cociña do local.
Aos amigos das sobremesas, casa Ríos nunca lles decepciona porque sempre ofrece algunha sorpresa ou innovacións. Quizá por iso o establecemento converteuse nun referente.
Na oferta actual xa se pode degustar desde variedade de pans -todo comensal recibe como mínimo tres anacos doutras tantas variedades, que inclúe pan con algas-, ata olivas de Galicia, verduras ecolóxicas, que reforzan os sabores dalgúns pratos, ou xeados artesáns (de Granxa Ou Cancelo, coa marca Bico de Xeado).
Cociñar o que traia a marea, milimetrar o punto de cocción dos peixes e programar a carta de mes en mes. Fernando Ríos e o seu irmán Domingo son a garantía de que a cociña galega non só son ” productazos” senón moito coñecemento. Nun espazo cómodo e familiar con vistas á ría de Muros e Noia, desfilan manxares como as zamburiñas en tres preparacións (con touciño entrefebrado e verduritas, con salsa de champagne e gratinadas); as luras da ría; peixes en caldeirada ou á brasa; ameixas en salsa… Atractiva carta de viños con máis de 250 referencias.